Zov ovdašnje kuhinje je zov Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.
Riba, vino i maslinovo ulje čine “sveto trojstvo” mediteranske prehrane. Morski plodovi, svježe povrće, aromatično bilje i začini u udobnosti tradicijskih konoba i taverni na moru.
Zaleđe tome dodaje mesne okuse s janjetinom, ovčjim i kozjim sirom, pršutom, a Velebit i Lika i svoje tradicijske specijalitete, krumpir, kupus, suho meso, divljač…
Likeri kojima su ovdašnje destilerije tijekom “belle epoque” opskrbljivali dvorove i metropole, i s maraschinom kao krunom, nude se i danas.
Paški sir, dalmatinski pršut, ninski šokol, slana srdela i marinirani inčun, rižoti i brudeti, roštilj, peka i ražanj ikone su ovdašnje kuhinje.
Gastronomski užitak možete započeti na tradicionalnoj gradskoj tržnici ili ribarnici u šarenilu boja i okusa. I da, ovdje ljudi još uvijek poštuju sezonu i pravo vrijeme za svaku hranu.