Top 5 tradicionalnih dalmatinskih slastica

Saznajte sve o delicijama s hrvatske obale!

Hrvati su poznati po tome što uživaju ispijajući kavu, znaju se dobro zabaviti te su veliki gurmani! Ne samo da postoji obilje tradicionalnih slastica koje morate probati prilikom posjeta Hrvatskoj, već svaka regija (ponekad čak i svako selo) ima svoj način priprave deserta za koji se uvijek traži komad više.

Pogledajte top 5 tradicionalnih slastica iz Dalmacije!

Mandulat

Mandulat je jedna od najomiljenijih dalmatinskih slastica. Prilično je jednostavno za napraviti i možete koristiti sastojke koje vjerojatno već imate u kuhinji - bademe, šećer, bjelanjke i oblatne! Neki tvrde da mandulat potječe iz Italije, ali postoje neke razlike između tradicionalnog mandulata i talijanske verzije, torronea, koji se pravi od rižinog papir i obično sadrži pistacije. Ovu slatku deliciju možete kupiti u suvenirnicama i na tržnicama duž dalmatinske obale.

Fritule

Fritule su tradicionalna delicija okusom i oblikom slična krafni, samo znatno manja. Popularan je u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, ali je posljednjih godina preuzeo i glavni grad Hrvatske. Kako se inače rade tijekom Božića, fritule su postale jedan od najprepoznatljivijih simbola Božića u Hrvatskoj, a možete ih pronaći na gotovo svakom štandu zagrebačkog božićnog sajma. Možete odabrati obične ili one punjene grožđicama, a možete ih preliti šećerom, čokoladom ili vanilijom. Što god odabrali, sigurni smo da ćete se vratiti po još.

Pinca

Za razliku od mandulata i fritula koji se rade za Božić, pinca je nezaobilazna na hrvatskom uskrsnom stolu. Pinca je godinama ne samo jedan od simbola Uskrsa, već i ponosa – dalmatinske domaćice natjecale su se u izradi najbolje pince u gradu! Tradicionalno se pravio na Veliku subotu, pekao na Uskrsno jutro i poklanjao gostima u znak sreće. Iako je pinca vrsta kruha, ima toliko sastojaka da je lako možete nazvati kolačem. Njegov prepoznatljiv okus postiže se dodavanjem grožđica, ruma, vanilin šećera, miješanog kandiranog voća i korice naranče ili limuna. Evo savjeta: jedite toplo, kad je najmekše, najsočnije i najmirisnije.

Smokvenjak

Smokve su bile među najcjenjenijim namirnicama dalmatinskog primorja - nekada se kilogram smokava mogao zamijeniti za do šest kilograma krumpira. Brojni su deserti koje možete napraviti sa smokvama, ali najpopularniji je i najjednostavniji: onaj koji sadrži samo suhe smokve i rakiju. Ostali sastojci smokvenjaka mogu varirati od sela do sela. Primjerice, na otoku Cresu obično dodaju grožđice, a na Krku sjeckane orahe.

Kroštule

Kako počinju pripreme za karnevalsku sezonu, miris svježih kroštula širi se zrakom gradova i sela diljem Dalmacije. Ova hrskava poslastica spravlja se od jaja, brašna, šećera, korice naranče ili limuna i maslaca, a zatim slaže u željeni oblik prije prženja u vrućem ulju — možete vezati čvor, isplesti ga ili oblikovati u cvjetove ili trakice. Za kraj ih pospite s malo šećera!

Nakon što probate ove tipične hrvatske slastice, završite dan uz čašu vina i pogled na svjetlucavo Jadransko more.