Povijesna putovanja Dalmacijom

Istražite bogatu prošlost drevnih gradova na spektakularnoj hrvatskoj obali!

Ne postoji niti jedan kutak hrvatske obale koji ne vrijedi posjetiti. Mogli biste završiti u najmanjem ribarskom mjestu i ostati očarani kristalno plavim morem, ukusnom hranom i mirnom atmosferom! Međutim, ako želite posjetiti mjesta najpoznatija po svojoj prošlosti i zadivljujućoj povijesnoj arhitekturi, plan bi mogao biti bolje rješenje od besciljne vožnje. Evo naših prijedloga za kombiniranje nekoliko povijesnih znamenitosti na vašem putovanju uz obalu!

Rab – Pag 

Želite li uživati ​​u otočkoj prirodi i fascinantnoj povijesti? Počnite s Rabom; otokom smještenim neposredno iznad Dalmacije, čiji stari grad stoji okružen starinskim zidinama koje je sagradio car Oktavijan August. Posjetite li gradsku utvrdu, crkve i samostan krajem srpnja, svakako posjetite jedinstveni srednjovjekovni festival poznat kao Rapska fjera!

Nakon festivala istražite obližnji Pag, jedan od najsunčanijih hrvatskih otoka. Budući da je Pag nastanjen rano u neolitiku, čini se da su sunčana područja uvijek dobro cijenili potencijalni doseljenici! Rimljani su bili jedni od njih, koji su došli u 1. stoljeću prije Krista i izgradili brojne građevine koje i danas stoje, poput veličanstvenog akvadukta u Novalji. Sustav podzemnih tunela isklesan je u kamenu, a turisti mogu prošetati stazama koje su nekad donosile slatku vodu u sela.

Zadar – Nin – Šibenik

Nazvan gradom s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, Zadar je nesumnjivo jedno od najistaknutijih povijesnih mjesta Hrvatske. Unutar veličanstvenih gradskih vrata možete pronaći brojne tragove Rimljana (poput živopisnog foruma), ali i Mlečana koji su izgradili impresivne palače. Ipak, mjesto atrakcije broj 1 u Zadru pripada poznatoj predromaničkoj crkvi posvećenoj svetom Donatu.

Sjeverno od Zadra nalazi se Nin čija je važnost definitivno premašila očekivanja - maleni gradić bio je prvi hrvatski kraljevski grad, ima brojna arheološka nalazišta i crkvu iz 9. stoljeća, poznatu kao najmanja katedrala na svijetu.

Nakon Nina i Zadra, vozite se malo dalje do Šibenika, najstarijeg grada na Jadranu koji su osnovali Hrvati. Posjetite katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Nikole koje su Šibenik učinile jednim od pet gradova u cijelom svijetu s dvije građevine na UNESCO -ovom popisu svjetske baštine.

Trogir – Split – Omiš

Nadimak Trogira, "kamena ljepotica", itekako je pokazatelj njegove privlačnosti. Grci, Rimljani i Mlečani izgradili su ogromne palače, crkve, kule i tvrđave u povijesnom središtu, čineći ga melemom za oči posjetitelja.

Isto vrijedi i za Split, samo u grandioznijim razmjerima. Simbol grada je ogromna palača koju je izgradio rimski car Dioklecijan, danas jedna od najbolje čuvanih antičkih palača na svijetu. Čini polovicu stare gradske jezgre, no ostatak je također na UNESCO -voj listi svjetske baštine.

Ako se želite opustiti nakon Splita, Omiš bi mogao biti pravo mjesto za vas. Prošećite starim kamenim stazama i posjetite tvrđave, kule, stare trgove i crkve skrivene u ovom šarmantnom dalmatinskom gradu. Ne propustite utvrdu Mirabela, vidikovac koji su koristili pravi gusari u 13. stoljeću, odakle možete uživati ​​u spektakularnom pogledu na Omiš.

Šetnja gradovima Dalmacije je poput putovanja natrag u davno izgubljeni svijet. Posjetite gradove uz zadivljujuće Jadransko more i uronite u fascinantnu povijest naše zadivljujuće obale!