Hrvatske delicije: maslinovo ulje

Ovaj visokokvalitetni sastojak učinit će svako jelo ljepšim, zdravijim i ukusnijim!

Ako razmišljate o Mediteranu, maslinovo ulje je vjerojatno jedna od prvih stvari na koju ćete pomisliti. Nije ni čudo, jer preko 95% maslinovog ulja dolazi iz ove regije. Točnije, postoje brojne potvrde da najbolja zlatna tekućina na svijetu dolazi iz Hrvatske. Samo prošle godine maslinovo ulje iz Dalmacije i Istre dobilo je 32 zlatne i 18 srebrnih nagrada na međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja maslinovog ulja. Što Hrvatsku čini središtem za proizvodnju maslinovog ulja? Pogledajmo.

Sedamsto godina tradicije

Prema grčkoj mitologiji, maslina je rođena kad se božica Atena borila s bogom Posejdonom i bacila kap vode na liticu - i maslina se pojavila. Povijesno gledano, proizvodnja maslinovog ulja u Dalmaciji može se pratiti od 4. stoljeća prije Krista. Postoji dokument iz 1312. godine, statut grada Splita, koji zahtijeva zasad najmanje šest maslina u svakom vinogradu u gradu.

Danas u Hrvatskoj ima tisuće stabala maslina. Jedan od razloga zbog kojih je uzgoj maslina na ovom području postao značajan je mediteranska klima koja je idealna za rast maslina. Nadalje, obalne temperature pomažu u proizvodnji ukusnih maslina bogatih antioksidantima i nezasićenim masnim kiselinama.

Ukusno ulje cijedi se iz ploda koji je proizašao iz stabala starih nekoliko stotina godina. U Lunu, malom selu na otoku Pagu, nalaze se vrtovi maslina, prepuni tisuću godina starih maslina, od kojih su neke stare i do 1600 godina.

Mnogi čimbenici utječu na okus maslinovog ulja, poput različitih maslina koje se koriste, uvjeta u tlu, vremena tijekom vegetacije, zrelosti maslina i vremena berbe. Te varijable mogu donijeti dramatične razlike u boji, mirisu i okusu konačnog proizvoda, pa postoji nekoliko kategorija poput lampantea, djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Ako se radujete isprobavanju hrvatskog maslinovog ulja, bit će vam drago znati da Hrvati gotovo isključivo proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje. Da biste cijenili njegov izvrsni okus, upotrijebite ga za nekuhana jela poput salata ili jednostavno za umakanje svježe pečenog kruha. Općenito, maslinovo ulje najbolje je kombinirati s hranom koja obiluje Jadranom - ribi, škampima, hobotnici i ostalim plodovima mora.

Koju god vrstu maslinovog ulja odabrali, možete biti sigurni da imate posla s hranjivim sastojkom. Sastavni je dio zdrave prehrane jer sadrži snažna svojstva protiv starenja i mnogih bolesti.

Hrvatsko maslinovo ulje godinama se hvali, pa nije ni čudo što je postalo poznato kao kap mediteranskog zlata koju svaki gurman želi u svojoj kuhinji. Ako već niste, posjetite prelijepu Dalmaciju i uživajte u ovoj vrhunskoj hrvatskoj deliciji!