Božićna tradicija u Hrvatskoj

Saznajte sve o prekrasnoj mješavini modernih i klasičnih božićnih običaja.

Božić se u Hrvatskoj mijenjao tijekom godina. Danas svoje domove ukrašavamo stotinama božićnih lampica, u gotovo svim gradovima imamo božićne sajmove, pijemo kuhano vino, darujemo se otmjenim poklonima i gledamo filmove poput „Sam u kući“ i „Zapravo ljubav“. U prošlosti, naravno, to nije bilo tako. Neke su tradicije izumrle, poput unošenja cjepanice u kuću i održavanja svijeće u kaminu za vrijeme Božića. No, postoje neki običaji kojih se Hrvati i dalje drže. Saznajte ponešto o onim najzabavnijim!

Paljenje svijeća na adventskom vijencu

Adventski vijenac možete vidjeti u središtu svakog tradicionalnog domaćinstva u Hrvatskoj. To je stara katolička tradicija koja označava službeni početak Adventa. Obično se cijela obitelj okupi oko stola kako bi svjedočila paljenju nove svijeće svake nedjelje prije Božića.

Sadnja pšenice na Dan svete Lucije

Hrvatska božićna tradicija osim božićnog drvca uključuje i mladu pšenicu na blagdanskom stolu. Tradicionalno se sadi na Dan svete Lucije 13. prosinca kako bi imala dovoljno vremena lijepo narasti do Božića. Mnogi će Hrvati potvrditi kako je uzgoj pšenice osjetljiv posao, ali ne brinite ako ne uspijete, možete je kupiti u bilo kojoj lokalnoj trgovini. Ne želite propustiti staviti je ispod božićnog drvca, jer donosi sreću u sljedećoj godini.

Pune čizmice na Dan svetog Nikole

Blagdan svetog Nikole 6. prosinca obilježava početak blagdanskog darivanja, a najviše mu se vesele djeca koja s nestrpljenjem čekaju što će im ostaviti u čizmici. Ako su bili dobri, ujutro će vidjeti čizme pune slatkiša, a ako su bili zločesti, zli Krampus donijet će im mali drveni štapić zvan šiba. Roditelji im obično donose oboje kako bi ih podsjetili da svi imaju po malo i jednog i drugog.

Priprema blagdanskog stola

Nije tajna da Hrvati uživaju u zimskim jelima. Jedno od omiljenih je sarma, rolice od kiselog kupusa punjene rižom i mljevenim mesom, koje se poslužuju tijekom cijelih blagdana. Badnjak je obično rezerviran za bakalar sa prilogom od krumpira, iako svaki dio Hrvatske ima svoje jedinstvene običaje. Na Božić Hrvati pripremaju pečenje s mlincima kao prilogom, a na božićnim stolovima pronaći ćete i obilje tradicionalnih slastica poput kolača od oraha, maka, smokve i rogača.

Ipak, najvažnija stvar tijekom blagdana za sve Hrvate je druženje s obitelji.