Autentična kuhinja primorske Hrvatske

Morate probati ova zdrava i ukusna dalmatinska jela! Tijekom posjeta Dalmaciji ubrzo ćete shvatiti da su mještani vrlo strastveni prema svojoj hrani ili marendi. Prilično je često započeti dan raspravom koje sastojke kupiti na lokalnoj tržnici i što kuhati. Ako ste ljubitelj zdrave i svježe hrane, ova kuhinja će vam se svakako svidjeti. Pogledajte najpopularnija jela na kojima Dalmatinci vole vježbati svoje kulinarske vještine!

Riba na gradele - riba sa žara

Većina ljudi roštilj povezuje s pripremom mesa i povrća, ali Hrvati se vole hvaliti umijećem pečenja ribe ili pripremom ribe na gradele. Tajna ovog dalmatinskog jela je u korištenju svježe ulovljene ribe iz Jadranskog mora, poput orade, te po njoj rasporediti limunov sok, maslinovo ulje, ružmarin i češnjak. Riba bi se trebala peći na žaru oko 15 minuta, ali topla ljetna druženja, zajedno s malo kvalitetnog crnog vina, trebala bi trajati cijelu noć.

Brodet - jelo od morske ribe

Riječ brodet potječe od talijanske riječi brodetto, što znači riblji gulaš. Jedno od najpopularnijih jela u Dalmaciji ima onoliko recepata koliko ima kuhara. Priprema se razlikuje s obzirom na ribu koju koristite, a najčešće su to ugor, škarpina i grdobina. Za istinski autentičan okus dodajte malo mesa rakova, poput jastoga ili škampa. Za kuhanje ovog obroka potrebna je određena vještina, ali jednom kad okusite slasni riblji gulaš, sav trud se isplati!

Soparnik - pita od blitve

Zaljubit ćete se u soparnik čim ga kušate! Dalmatinci bi rekli da bi ovu pitu mogao napraviti svatko tko ima brašno i blitvu, međutim, preporučamo isprobavanje inačice nona (baka) iz Omiša - grada porijekla pita. Da bi se dobio autentičan okus, pita se nakon stavljanja kombinacije blitve i češnjaka između dva tanka sloja tijesta peče u tradicionalnoj krušnoj peći.

Smokvenjak - kolač od smokava

Smokve rastu u gotovo svakom dalmatinskom vrtu. Divno mediteransko voće možete jesti svježe, ali da biste napravili tradicionalni kolač od smokava, smokvenjak, morate koristiti sušeno. Nekad spravljan kao težačka okrjepa nakon dugog radnog dana u maslinicima i vinogradima, danas je ovaj kolač delicija u kojoj se uživa tijekom blagdana. Kolač uz smokve sadrži komorač, grožđice, mljevene bademe i domaći liker, rakiju.

Fritule

Ove kuglice tijesta okusom su vrlo slične malim krafnama. Tradicionalno ih pripremaju u Dalmaciji, ali postale su toliko popularne da ih poslužuje gotovo svaka kućica na zagrebačkom Adventu. Hrvati su ludi za ovom slasticom čiji se osebujni okus postiže aromatiziranjem tijesta citrusima i rumom. Prelijte ih šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom prije jela te u potpunosti razmazite svoje okusne pupoljke.

Odabir omiljenog hrvatskog primorskog jela težak je posao. Srećom, dalmatinski su restorani mjesta namijenjena polaganom uživanju u hrani. Sljedeći put kad budete u Hrvatskoj, prepustite se nekim tipičnim dalmatinskim jelima.